Carmen Alborch

Carmen Alborch

Treballem!! 26-10-2018

Carmen Alborch /  Blog. Treballem!! El web d'ocupació del sector festiu

Volem rendir un xicotet homenatge a la seua trajectòria professional i treball a favor de la cultura i del feminisme.

 

Política, exdirectora del IVAM, professora de Dret i escriptora, va ser la segona dona que va ocupar la cartera de Cultura des de la Transició.

Va ser una dona avançada al seu temps i una apassionada de la gestió cultural. Tot un exemple a seguir per la seua trajectòria professional

sent un model a imitar el seu mètode de treball dins del camp de la cultura.

És indiscutible la seua gran labor a favor del feminisme. Va participar en el naixement de les primeres associacions de dones en la dècada dels 70, que lluitaven per la despenalització de l‘adulteri, del divorci i l‘avortament. Durant la seua etapa com a ministra en el govern de Felipe González, no deixe de costat aquesta lluita.

En 1987 és nomenada directora general de Cultura de la Generalitat Valenciana.

En 1988 es fa càrrec de l‘engegada del IVAECM (Institut Valencià de les Arts Escèniques i Musicals) i el IVAM (Institut Valencià d’Art Modern).

La seua etapa com a directora del IVAM, està considerada com una de les millors, arribant a considerar-se el museu com un dels més dinàmics del segle XX.

Entre 1993/96 va ser ministra de cultura, creant la llei de foment de la cinematografia, el Pla de Catedrals o l‘elaboració del primer mapa nacional d‘infraestructures i recursos culturals.

En 2007 es presenta com a candidata a l‘alcaldia de València, No va aconseguir guanyar, però va romandre fins a 2011 com a portaveu del grup municipal socialista en l‘Ajuntament de València, durant els seus anys en l‘ajuntament va destacar per la seua defensa del Cabanyal contra el projecte de Rita Barberá d‘ampliar l‘avinguda Blasco Ibáñez a través del barri. El seu treball va ser decisiu per a frenar els enderrocaments.

Escriptora i coautora de diversos llibres, destaca entre ells la seua última obra, editada en 2014. "Els plaers de l‘edat". Espasa Llibres.

Ha rebut 12 premis i distincions honorífiques, sent l‘última la Gran Creu de Jaume I el Conqueridor i Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, el passat 9 d‘octubre.

Un homenatge a la seua trajectòria, on ens ha deixat una frase per al record i la lluita feminista:

 

"El feminisme és un patrimoni de les dones de tot el món i hauria de ser declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat, perquè crec que ha millorat el món".

 

Treballem!!

 

Imatge d‘EuropaPress.

Biografies extretes de:

Wikipedia.

Diario Público.

eldiario.es