Per què se celebra el dia de la dona?

Per què se celebra el dia de la dona?

Treballem!! 08-03-2019

Per què se celebra el dia de la dona? /  Blog. Treballem!! El web d'ocupació del sector festiu

El 8 de març va ser declarat per l'ONU en 1975 com El Dia Internacional de la Dona. Dos anys després es va convertir en el Dia Internacional de la Dona i la Pau Internacional.
Als Estats Units se celebra oficialment només des de 1994, a pesar que en aquell país es troben els orígens d'aquesta commemoració.

El 8 de març de 1857, un grup de treballadores tèxtils va decidir eixir als carrers de Nova York per a protestar per les miserables condicions laborals. Seria una de les primeres manifestacions per a lluitar pels seus drets.

L'amo de la fàbrica hauria provocat l'incendi en el qual van morir un total de 123 dones i 23 homes. La majoria eren joves immigrants que tenien entre 14 i 23 anys. L'incident en la companyia Cotton de Nova York, va donar origen a l'homenatge.
El 3 de maig d'aqueix mateix any, van fer un acte pel Dia de la Dona a Chicago, i van estar presents algunes activistes com Corinne Brown i Gertrude Breslau Hunt. Això va servir d'avantsala perquè el 28 de febrer de 1909 Nova York celebrara per primera vegada el Dia Nacional de la Dona, a càrrec de 15 mil dones.

A Europa, en 1910 quan durant la 2a Conferència Internacional de Dones Socialistes, celebrada a Copenhaguen amb l'assistència de més de 100 dones procedents de 17 països, es va decidir proclamar el Dia Internacional de la Dona Treballadora.

Darrere d'aquesta iniciativa estaven defensores dels drets de les dones com Clara Zetkin o Rosa Luxemburgo. No van fixar una data concreta, però sí el mes de març com a referència.

Rosa Luxemburgo

Rosa Luxemburgo

Clara Zetkin

Clara Zetkin

Es commemora aquest dia perquè mai s'oblide la lluita d'aquelles dones que a través de la història s'uneixen i fan part de col·lectius que treballen per la igualtat, i els drets laborals, personals, sexuals, acadèmics...


Treballem!!


Biografies extretes de: